Vape-Company verkoopt als eerste legale cannabis

Vape-Company in Bornem, Dendermonde, Hamme, Ternat & Aroma-Company.be, mag zich de eerste winkelketen noemen die legale cannabis verkoopt in de regio. Maar wie erop rekent ‘high’ te worden, heeft het mis. “Het is eigenlijk gewoon een bloem die een kalmerend en spierontspannend effect heeft”, aldus Younes Heymans, mede-eigenaar van Vape-Company.

De legale cannabis prijkt sinds half oktober op de toonbank van Vape-Company, een winkel die elektronische sigaretten verkoopt. Met een vaporizer, ook wel verdamper genoemd, worden kruiden niet gerookt maar zoals de naam het zegt, verdampt.

Het aantal cannabiswinkels alsook vapeshops die legale cannabis verkopen, schieten de hoogte in. Ook Vape-Company merkte dat dit een interessante markt geworden is, waardoor ze besloten om mee in het verhaal te stappen. Een goede beslissing, zo blijkt, want de legale cannabis wordt met succes verkocht.

Wat is legale cannabis?

“Het ziet, ruikt en smaakt erg naar gewone cannabis maar het verschil zit hem in de stoffen die het bevat. In gewone cannabis heb je twee actieve chemische stoffen, namelijk tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD). THC is de stof die cannabis illegaal maakt omdat het een psychoactieve werking heeft. Van THC word je dus ‘high’. CBD daarentegen, heeft geen psychoactieve werking maar heeft  een effect op het lichaam. Het zorgt ervoor dat je spieren ontspannen en dat je tot rust komt. Legale cannabis is een product op basis van CBD”, aldus winkelverantwoordelijke Nico Carlier.

Younes Heymans, de mede-eigenaar van de Vape-Company, legt uit dat legale cannabis zoals de Europese wetgeving voorschrijft, minder dan 0.2% THC bevat waardoor er geen psychoactief effect is bij gebruik en dat de wetgeving rond cannabis complex is. “Vele mensen, zelfs de politie, kennen het verschil niet tussen THC en CBD. Daardoor wordt CBD vaak aanzien als drug terwijl het een zeer gezond middel is dat volledig natuurlijk is van oorsprong. Het is eigenlijk gewoon een bloem die een kalmerend en spierontspannend effect heeft. Wanneer er meer dan 0,2% THC in zit, wordt het terug beschouwd als cannabis en is het dus illegaal.”

Volgens Carlier is er veel vraag naar CBD omdat steeds meer mensen het gebruiken voor spierpijn, rugpijn en zelfs slaapproblemen. Uiteraard wordt het ook recreatief gebruikt maar het wordt voornamelijk aangewend voor medische doeleinden, hoewel het niet verward mag worden met medicinale cannabis. Medicinale cannabis bevat immers meer dan 0,2% THC waardoor het enkel op voorschrift van de dokter te verkrijgen is.

Je kan deze producten aankopen via hun winkels vanaf 18 jaar, alsook via hun webshop: www.aroma-company.be (onderdeel CBD Flowers & CBD Solids)

Artikel door: Melissa Abbeloos, Studente Journalistiek aan VUB.